De verleidingen van thuiswerken

Thuiswerkers bepalen eigen werktijden, genieten van vrijheid en kunnen ongestoord en productief werken. Toch zijn er verleidingen en valkuilen. Wie op deze punten let, houdt thuiswerken leuk én nuttig.

De juiste kleding
In de pyjama of de ochtendjas achter het bureau kruipen, klinkt als een luxe. Toch is het verstandig om ’s ochtends dezelfde routine aan te houden als een ‘gewone’ werknemer. Mensen gedragen zich vaak zoals ze gekleed zijn. Fris gedoucht en netjes aangekleed werkt daarom beter dan een joggingbroek. Ook schoenen aantrekken, make-up aanbrengen en de baard scheren kunnen helpen.

Structuur helpt
Het is zaak ook bij thuiswerken een duidelijke structuur aan te brengen in de dagindeling. Dit voorkomt dat de scheiding tussen werk en privé onduidelijk wordt. Door de werkdag op te delen in vaste blokken, hoeven bijvoorbeeld bezoeken van vrienden en familie of gezinsverplichtingen de productiviteit niet te verminderen.

Klantbezoek
Wie alleen maar thuis werkt, heeft tijdens werkuren al snel een minder sociaal leven. Het is een goed idee om momenten te kiezen waarop bijvoorbeeld klanten kunnen worden bezocht. Door naar buiten te gaan en toch iets productiefs te doen, wordt het nuttige met het aangename verenigd. Ook videobellen via Skype of Google Hangouts met een collega-zzp’er kan de zinnen verzetten en inspiratie opleveren.

Een duidelijke werkplek
Een scheiding tussen privé en werk is soms moeilijk te maken als het bureau en de computer zich in de woonkamer of de slaapkamer bevinden. Een aparte werkruimte waarvan de deur op slot kan en waar niemand komt storen, is de ideale oplossing. Voor wie zich deze luxe niet kan permitteren, is het aan te raden op een andere plek in het huis een vaste werkplek in te richten. Het moet voor de thuiswerker zelf en zijn omgeving duidelijk zijn wanneer er wel en niet gewerkt wordt, zodat ook mentaal de scheiding tussen werk en privé kan worden gemaakt.

Vermijd de keuken
Een van de voordelen van een kantoor in huis is dat alle gemakken van de woning binnen handbereik zijn. Maar het kan ook een verraderlijke valkuil zijn. Een grote gevulde koelkast is bijvoorbeeld een luxe die te vaak verleidingen oproept. Telkens naar de keuken lopen voor een drankje en een snack levert te veel onderbrekingen op en heeft vaak geen positieve invloed op de gezondheid. Een waterkoker, koffieapparaat, fruitschaal en fles water bij het bureau zetten, voorkomt al heel wat wandelingen naar de keuken.

Bron: nu.nl
Datum: 12-09-2014