Thuiswerken moet recht worden

Werknemers moeten het recht krijgen om zelf te kiezen voor thuiswerken of flexibele werktijden.

Dat staat in een initiatiefwet van CDA en GroenLinks, de eerste ooit samen van de partijen. Ze verwachten steun van PvdA, SP, D66 en ChristenUnie, waardoor het plan een ruime Kamermeerderheid zou krijgen, schrijft de Volkskrant donderdag.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent wil af van het taboe op thuiswerken. “Het taboe dat je niet ’s avonds na het eten je laptop nog even zou kunnen uitklappen moet eraf”, zegt ze in de krant. Mede-initiatiefnemer Eddy van Hijum (CDA) vult aan: “Zodat je dat ook om kwart over drie de kinderen van school kunt halen.”

Het initiatief moet ten goede komen aan de arbeidsproductiviteit, gezondheid, het milieu, en aan filebestrijding. Daarmee moet het bijdragen aan het tegengaan van de gevolgen van de vergrijzing.

Flexibele werktijden

Naast het thuiswerken, moet er ook meer ruimte komen voor flexibele invulling van werktijden. Werknemers zouden makkelijker een kortere of langere werkweek aan moeten kunnen vragen. Dat geldt dan wel alleen voor beroepen waarbij dat mogelijk is.

Volgens CDA en GroenLinks moeten 4,9 miljoen werknemers een beroep op de nieuwe wet kunnen doen. Dat is driekwart van alle werknemers.

Bron: nu.nl
Datum: 16-02-2012