Kamermeerderheid voor recht op thuiswerken

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel om werknemers het wettelijk recht te geven op flexibel werken en thuiswerken.

PvdA en SP spraken donderdag hun steun uit voor dit plan van het CDA en GroenLinks. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg gaat het plan ”met een positief advies’’ voorleggen aan zijn fractie. Hij vindt het belangrijk dat ”met deze wet een maatschappelijke norm wordt gezet’’.

Met hun initiatiefwetsvoorstel willen de Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Linda Voortman (GroenLinks) ervoor zorgen dat werknemers hun werk en zorgtaken beter kunnen combineren.

De werkgever moet zo’n verzoek dan serieus overwegen, maar mag er om zwaarwegende redenen wel van afwijken.

Volgens Van Hijum is het noodzakelijk om dit thema bespreekbaar te maken op de werkvloer, vooral vanwege bezuinigingen in de zorg en sociale zekerheid die op gezinnen afkomen.

De VVD is kritisch. “Wij onderschrijven het doel van flexibel werken maar in deze wet wordt de flexibiliteit wel heel erg op het bordje van de werkgever gelegd”, zegt Tamara van Ark (VVD).

Het stoort de liberalen dat flexibel werken en thuiswerken bij wet geregeld wordt, in plaats van in goed gesprek met werkgever en werknemer.

Bron: ANP
Datum: 09-10-2014