Werklozen met ‘thuiswerk’ opgelicht

Internetoplichters benaderen werklozen die hun cv op banensites hebben staan, met aanbiedingen voor thuiswerk à 16,90 euro per uur. Wel moet eerst een softwarepakket voor 99 euro worden aangeschaft voordat met het werk kan worden begonnen. Daarvoor waarschuwt FraudeHelpdesk.

Minstens tien kandidaten hebben het UWV, waarvan zij een uitkering ontvangen, gemeld dat het om bedrog gaat; vier van hen hebben daadwerkelijk betaald en nooit meer iets vernomen.
Misbruik

Ditmaal maken de fraudeurs met deze bekende vorm van vacaturefraude misbruik van de naam van NCO Group Nederland, een Amerikaanse multinational. De oplichters doen het voorkomen alsof het bedrijf in Amsterdam is gevestigd, maar de onderneming heeft geen vestigingen in Nederland.
Assessment

Werkzoekenden krijgen een e-mail waarin ene Els Wijers, HR-manager van NCO, hen wijst op het thuiswerk. Zij heeft de cv’s gelezen en zegt dat de kandidaat waarschijnlijk wel geschikt is.

Om het geloofwaardig te maken moet de aspirant-thuiswerker via de computer eerst een assessment (geschiktheidstest) doorlopen. Daarvoor dient in een aantal gevallen het softwareprogramma te worden gekocht terwijl andere kandidaten opdracht krijgen voor het plaatsen van Marktplaatsadvertenties. De boeven beweren ijskoud dat het UWV de kosten voor het softwarepakket vergoedt.
Witwassen

‘Manager Wijers’ zegt ook dat het geld van de eigen bankrekening moet worden overgemaakt om de identiteit te kunnen controleren. Dit kan erop duiden dat men die rekening wil gebruiken om crimineel geld wit te wassen. Naast de naam Wijers worden overigens ook nog andere namen genoemd waaronder de HR-manager zich voorstelt.

Het UWV heeft aangifte gedaan bij de politie.

Bron: blikopnieuws
Datum: 20-04-2015