Thuiswerken wordt een wettelijk recht

Er komt een wettelijk recht op thuiswerken en flexibel werken. De wet moet ervoor zorgen werknemers hun baan en zorgtaken beter kunnen combineren.

De Eerste Kamer heeft daar dinsdag met een ruime meerderheid mee ingestemd. De Tweede Kamer deed dat vorig jaar oktober al.

Het wettelijk recht wordt geregeld in een initiatiefwetsvoorstel van CDA en GroenLinks. De eerste versie was al in 2010 ingediend. De laatste versie werd vorige week verdedigd in de Eerste Kamer door GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman (zij was een van de twee indieners) en CDA-Kamerlid Pieter Heerma.

In de Eerste Kamer stemden VVD en PVV tegen. Behalve de indieners CDA en GroenLinks waren ook de PvdA, SP, D66, SGP, OSF, PvdD en 50Plus voor. VVD en PVV waren tegen.

Niet absoluut

De wet moet het combineren van een baan en met zorgtaken makkelijker maken, maar het recht op flexibel of thuiswerken is niet absoluut. De wet geeft werknemers het recht om een verzoek in te dienen en legt bij de werkgever de verplichting om daar vervolgens serieus naar te kijken.

Afwijzen kan alleen om ”zwaarwegende bedrijfsredenen”. ”Een simpel ‘zo-doen-we-dat-hier-niet’ volstaat dus niet”, aldus de indieners van de wet.

Alleenstaande ouders

Het is hun bedoeling dat het voor werknemers makkelijker wordt om een dag thuis te werken, of om hun werktijden aan te passen aan bijvoorbeeld de schooltijden. Alleenstaande ouders krijgen met de wet in de hand meer mogelijkheden voor een goede balans tussen werk en privé, zodat zij zich niet gedwongen hoeven te voelen om minder te gaan werken.

Ook mantelzorg wordt door de wet makkelijker. De arbeidsmarkt van 9.00 tot 17.00, inflexibele roostertijden, verplichte aanwezigheid op kantoor en lange files in de spits belemmeren veel werknemers daar nu nog in, stellen GroenLinks en het CDA.

Bron: nu.nl
Datum: 14-04-0215